Wednesday, June 17, 2020

Post 6 Watermolens in Twente De Watermolen Singraven

Landgoed Singraven met de watermolens

 

Oude opname uit:  http://www.oudheidkamertwente.nl/uploadfiles/file/Fotoboek_GJ_Ter_Kuile.pdf


 Het landgoed Singraven bestaat  uit de havezate “Huize Singraven”, het koetshuis, de watermolens en het molenaarshuis (nu oud-Twents-Saksisch restaurant) en vele boerderijen. Het geheel ligt in een idyllische omgeving aan de meanderende Dinkel. Het is in de middeleeuwen in 1381 als riddergoed ontstaan. In de prachtige stijlkamers van Huize Singraven staat een unieke verzameling meubelen, schilderijen, zilver, keramiek, chinees porselein en wandtapijten, die de laatste particuliere bezitter WFJ Laan hier heeft achtergelaten. De grote hal is geheel in Lodewijk XV-stijl. Huize Singraven is tevens de watermolen te bezichtigen (alleen in groepsverband). De watermolens uit 1448 zijn niet meer in gebruik als houtzaag- en korenmolen en zijn nu een toeristische trekker.

De Landgoedwinkel

Vermeldenswaard zijn ook het park en het arboretum.   Het rond het Huis gelegen park is door tuinarchitect Leonard Springer in Engelse landschapsstijl ontworpen. Door het park stroomt de Dinkel. Aan de andere kant van de Molendijk ligt het arboretum.  Het park en arboretum zijn te bezoeken. Meer informatie over het landgoed en ook over openingstijden  zijn te vinden op de website van Landgoed Singraven.

In de landgoedwinkel zijn naast de leuke "snuisterijen" en mooie souveniers ook tickets te krijgen:

A voor het Arboretum; wandeling van drie kwartier tot één uur;

B voor de landschapstuin met de Dinkel; wandeling van drie kwartier tot één uur;

C voor A en B samen;

D rondleiding door de tuin en Huize Singraven.

 
Dinkel

De Dinkel komt bij Losser Nederland binnen en verlaat Nederland weer achter Lattrop. De Dinkel is ongeveer 93 km lang.  Hiervan stroomt 46 km door Twente.  Deze rivier ontspringt in Coesfeld (Münsterland) en mondt uit in Duitsland in de Vechte.  Er is door de vele overstromingen en de kracht van het water vaak een grillige rivierbedding ontstaan ​​en daarom meandert deze kleine rivier als een parel door het Twentse land.  Deze kleine rivier stroomt ook over het landgoed Singraven, hier is de Dinkel de aandrijfkracht van de watermolens.


Watermolen Singraven

De Molen van Singraven is een door water aangedreven molen met 3 onderslagraderen op de Dinkel bij Denekamp (gemeente Dinkelland) in Overijssel. Op de linkeroever staat de voormalige oliemolen; op de rechteroever staan ​​een korenmolen en een houtzaagmolen. De watermolen maakt deel uit van het landgoed Singraven. Met z'n drie waterraderen is de watermolen uniek. De raderen bedienen zowel een oliemolen, korenmolen als een houtzaagmolen.

 


https://en.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=810

https://nl.wikipedia.org/wiki/Molen_van_Singraven

https://www.demolenstichting.nl/watermolen/singraven.pdf

Restaurant watermolen Singraven:

Het restaurant heeft voor en achter fraaie terrassen met prachtige uitzichten. Binnen is het goed toeven in het oud-Twentse restaurant.

foto Sandra van Bijsterveld


Alle foto's, met uitzondering van de anders genoemde zijn gemaakt door Martin Beumer
zie ook  www.oetintwente.nl   en de blogs op deze site!

"Keerls zegt van vrouwleu net wat ze ze willen, maar  vrouwleu doot met de keerls wat ze willen!"

“Lange leaven en toch neet oud worden, dat is de kunst!”


No comments:

Post a Comment