Sunday, June 21, 2020

Post 8 Watermolens in Twente; Watermolen Den Haller in Diepenheim

Watermolen Den Haller in Diepenheim (deep'n of het 'stedeke')

foto uit:

        http://www.oudheidkamertwente.nl/uploadfiles/file/Fotoboek_GJ_Ter_Kuile.pdf


Buiten de dorpskern van Diepenheim richting Hengevelde ligt deze, vermoedelijk de oudste, nog bestaande watermolen in Nederland. Watermolenweg 32 Diepenheim. Het is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht. De molen wordt aangedreven door het water van de Diepenheimse Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. De watermolen ligt midden in een kleine buurtschap. Jan Hallers was een vroegere eigenaar; vermoedelijk is daarom de naam watermolen Den Haller ontstaan. 


De molen vormt het centrum van een buurtschap bestaande uit enkele boerderijen en huizen. De boeren brachten hun graan en gingen tijdens het malen door de molaar naar de boerderij om een ​​borrel te halen. In deze boerderij zit nu het restaurant. Het gemalen meel namen ze mee om brood van te bakken of voor voer aan de dieren.


In de molen staan ​​drie koppels maalstenen en een slijpsteen, die door waterkracht worden aangedreven. De molenvijver is in 2006 aangelegd om de watervoorziening te verbeteren. In de vroege middeleeuwen is er reeds melding gemaakt van Den Haller.

Tot 1970 was de molen nog dagelijks in bedrijf. De molen is door de restauratie in goede staat en het publiek kan er een kijkje nemen.

 Zie:  https://www.watermolendenhaller.nl/

 https://allemolens.nl/       zoek watermolen den haller     

 https://en.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=787

 https://www.entoen.nu/nl/overijssel/twente/hof-van-twente/watermolen


Het restaurant Den Haller ligt prachtig met het terras in het kleine buurtschap met de watermolen. Ook binnen is het zeer goed toeven.

Het restaurant heeft een samenwerking met de pianist Wibi Soerjadi door een combinatie van een lunch of diner met een huisconcert van Wibi Soerjadi te maken.

Zie:

https://www.restaurantdenhaller.nl/ Wandeling naar het oranjemuseum via mooie lange berceau.

Heen en terug 1,4 km

 Met de rug naar het restaurant de verharde weg RA Watermolenweg, bij 3 sprong LA  Prinsendijk. Dan naar de eerste boerenplaats links naar de  parkeerplaats wandelen en via een mooie lange berceau naar het Oranjemuseum. 

 

Berceaus stammen uit de tijd dat het voor gegoede dames mode was er zo bleek mogelijk uit te zien om zich te onderscheiden van werkende mensen die, doordat ze veel in de buitenlucht kwamen, een getaande huidskleur hadden. In zo'n berceau kon men buiten wandelen en toch uit de zon blijven.

http://www.oranjemuseumdiepenheim.nl/

 'Wat baat het oe het hele leven zeunig te ween um wat te hem'n veur de 

tied da'j niks neudig bint!"

 

De foto's zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt door Martin Beumer

Zie ook:  www.oetintwente.nl


No comments:

Post a Comment