Tuesday, June 23, 2020

Post 9 Watermolens in Twente; Watermolen De Mast inVasse

 Watermolen de Mast

De watermolen De Mast ligt aan de Denekamperweg 244 in Vasse en is een watermolen met bovenslagrad. Deze bovenslagmolen wordt ook “valmölleken” genoemd. Jan Mast was een vroegere eigenaar. De gemeente Tubbergen kocht de molen en bakhuisje in 1942 en in 1943 volgde de restauratie.   

 

 foto uit:

http://www.oudheidkamertwente.nl/uploadfiles/file/Fotoboek_GJ_Ter_Kuile.pdf

 De watermolen was vroeger oliemolen en graanmolen en was al bekend in 1433. Oorspronkelijk was "De Mast" een oliemolen, maar al snel werd hier ook koren gemalen, nu is het een korenmolen.

Net zoals er bij andere watermolens is er vaak niet zo erg veel stroming in de beek en dan wordt er voor de watermolen een molenvijver aangelegd, zodat er niet zo gauw een watertekort ontstaat bij het malen. De watermolen gebruikt het water van de Vasserbeek, deze beek ontspringt in Oost Twente aan het einde van de Oosterveldsweg. Via kwelwater wordt daar dan een kleine vijver gevormd en dan stroomt het heldere water naar de wat lagere gebieden en vormt dan zo de meanderende Vasserbeek. 


zie ook:

https://molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=817

http://www.waterradmolens.nl/Overijssel/Mast.htm

Bakhoes van Bakspieker


In bakhoes (bakhuisje) of bakspieker werd oa stoete (brood) gebakken; een stoete was vroeger een heel groot brood op de plaat gebakken, dit was praktisch en goedkoop voor de grote gezinnen (vaak meer dan 8 kinderen); ook was er een ”rozienen stoete”. Wegens brandgevaar werd het bakhoes op afstand van het woonhuis gebouwd.  

Wandelroute

Zie de wandeling met tekst en kaart: 

https://www.visittubbergen.nl/routes-/wandelen/wandelroutes/380/Dorpsommetje-Vasse:-Watermolen-M/

van

https://www.touristserver.nl/file/2178/Dorpsommetje+Vasse%3B+Watermolen+de+Mast+6+km.pdf

Indruk van de autoroute langs watermolens uit boekje Oetintwente Er Op Uit: 
 Restaurant Tante Sien

Denekamperweg 210 te  Vasse 

www.tantesien.nl

Tante Sien, de naamgeefster van dit mooie etablissement in de kern van Vasse, leefde van 1875-1935. Al voor 1900 was Sien bekend om het "pannekook'n bakk'n".

 "Sien" was een klooke vrouw en als de gasten "Sien" vroegen om de menukaart riep ze steevast: "Vief cèènt veur 'n gewoon'n, zuem' n hal'm cèènt veur ene met spek"

Sinds 1881 is Tante Sien een begrip in Twente en omstreken. De oorspronkelijke boerentapperij is in 140 jaar uitgegroeid tot een gezellig familiebedrijf voor jong en oud. Van pannenkoek tot carpaccio. Genieten op terras of ontspannen bij de open haard, terwijl de kinderen zich vermaken in de serre, die is ingericht als speelkamer.

 

 

"As 't oe teegnzit, kö-j zölfs verdreenkn in nen leppel water!"

"Va goat ezels ok trouwen?" 'Allene ezels trouwt, mien jong!'  

 Alle foto's, tenzij anders vermeld zijn gemaakt door Martin Beumer!

Zie ook:  www.oetintwente.nl


No comments:

Post a Comment