Thursday, June 18, 2020

Post 7 Watermolens in Twente; Watermolen Herinckhave in Fleringen

Landgoed Herinckhave met de watermolende oude foto's zijn van Herinckhave

                                                           http://www.herinckhave.nl

Zoals het vroeger was:

                                   
zie ook:

De watermolen van Havezate Herinckhave (1521) aan de Fleringer-molenbeek is een onderslag watermolen, hierbij wordt het waterrad zo aangedreven waardoor het water onder tegen de schoepen van het rad stroomt. In 1642 brandden beide watermolens af. In 1977 is het korenmolen gedeelte volledig gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Havezathe Herinckhave uit 1740, gebouwd op de bouwvallen van een ouder huis, is volledig van grachten voorzien en in het oostelijk gedeelte bevindt zich een bijzondere huiskapel (geen toegang).

                                                                     


Het landgoed is opengesteld en er geldt een vrije wandeling op wegen en paden. Het  voorplein de tuinen en boomgaarden zijn niet toegankelijk.

 zie ook:   https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=772

                       http://www.waterradmolens.nl/Overijssel/Herinckhave.htm

Kroezeboom

Deze holle eik op de Fleringer es, ten noorden van Fleringen heeft een omvang van 'wel zeven meter' en is een van de oudste bomen van Twente. De Kroezeboom is een boom die een grens- of kruispunt aangeeft als markeringspunt, van waaruit de akkers verdeeld konden worden. Geschat wordt dat de boom tussen 1500 en 1600 werd aangeplant als 'loakboom', als markeboom. Daarmee is het een van de oudste eikenbomen van Nederland.

 

De katholieke boeren mochten tijdens de Reformatie (16e eeuw) geen gebruik maken van de dorpskerk en daarom hielden ze onder de boom hun godsdienstoefeningen;  ter herinnering hieraan staat bij de boom een ​​mooi kapelletje, het “hilligen huesken”. In de periode van de hervorming waren er geheime bijeenkomsten van de katholieke bevolking bij de Kroezeboom waarbij zij tot circa 1730 de mis bijwoonden. De wagen waarop het altaar en priester werden vervoerd, diende als preekstoel.

Daarnaast werd de plek ook als rechtspraakplaats gebruikt.

De Kroezeboom heeft dus verschillende functies:  als rechtsplaats, heilige plaats of grensmarkering.Windmolen van Frielink

zie ook:   https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=771

De   molen 'Frielinkmöl' van 'Fleringer Molen' is een windmolen en wel een koren en pelmolen. Omdat vroeger (1822) de watermolen Herinckhave waterproblemen had, werd toen iets verder een windmolen gebouwd; deze is afgebrand. In 1844 weer herbouwd op een heuvel vanwege de windbelemmeringen van de hoge bomen. Om met hun karren bij de molen te komen moesten de boeren aan de ene kant de heuvel oprijden en aan de andere kant de heuvel afrijden.

 

Restaurant 'de Molen'

Dit is een eenvoudig, maar zeer goed restaurant! Hier start ook de wandelroute en is de wandelroute op papier verkrijgbaar!

 zie ook:  https://www.caferestaurantdemolen.nl/

Wandelingen

Start en parkeermogelijkheid bij Restaurant 'de Molen'

 De wandeling, door de VVV Tubbergen is deze gemarkeerde wandeling uitgezet, begint bij restaurant de Molen en gaat via de lanen van het landgoed, langs de watermolen Herinckhave  en de Havezathe naar de Kroezeboom op de Fleringer Es.   Dan volgt dezelfde route terug met mooie andere doorkijkjes. De wandeling is 4,5 km lang.

 


De foto's zijn gemaakt door Martin Beumer, tenzij anders vermeld!

No comments:

Post a Comment